- Знаеш ли – казвам му, – усещам едно странно люлеене

...
- Знаеш ли – казвам му, – усещам едно странно люлеене
Коментари Харесай

С тухла по равновесието

- Знаеш ли – споделям му, – чувствам едно необичайно люшкане в главата си. Все едно някой ме е блъснал с тухла в главата!

- Че ти – пита ме докторът – от кое място знаеш какво е тухла в главата?

Признавам си:

- Удряли са ме. Знам признаците, всичко се върти, всичко се клати, а другояче главата си ми е цяла!

Докторът оставя слушалките, качва краката си на бюрото и пали цигара.

- Ти днеска си десетият с такива недоволства! Идват и се оплакват от световъртеж, от уязвимост в коленете, от люшкане. Но да знаеш, това не е болест.

- И с какво ги лекуваш?

- Не ги церя – споделих ти, че това не е заболяване! Някой клати цялата страна, това се предава на хората и на всички им се гади.

- Какво – запитвам го, – болна е страната, по този начин ли?

Докторът подвига плещи:

- Не знам. Те и по тв приемника споделиха по този начин – някой клати страната, протяга ръка на държавното управление, брули стабилността.

- Аз – споделям му, – без да съм лекар, ще ти кажа, че политиката клати страната.

- Знаех си – споделя докторът, – че ще стигнем до огромната политика.

- Гледай – крещя му, – в случай че политиката беше огромна, ние нямаше да допарим до нея. Ама у нас политиката от дълго време е в насипно положение, ситнеж някакъв, за това я предъвкваме всеки ден.

- Учен човек си – споделям му, – но не знаеш по какъв начин страната да остане постоянна. Ти виж единствено какво поставят на гърба й. Фалират банка, изчезват милиарди. Фирми пропадат, хората остават на улицата. Вдигаме огради по границите, а те падат от първия вятър. Градим автомагистрали, дето по-силният дъжд ги отмива. Лъжем чужденците, че сме земен парадайс, но настояваме да си платят щедро, в брой и под масата. Виновен – страната.

- После – министрите на страната не си приказват, или в случай че си приказват, се опровергават един различен. Пирати могат когато и да е да бръкнат в портфейла на страната, само че управниците викат, че по този начин е било по целия свят, нашите хакери са едни приказни феи и същински факири и никак да не ни пука, че могат да търгуват с живота ни. На целия свят споделяме, че сме най-свободната страна, но всички тв приемници предават една и съща стратегия всеки ден.

- Всичко това се натрупа, страната стартира да се олюлява, да губи равновесие. Един я удари, различен я спъне, трети я напсува. А туй, дето ти му викаш, че е огромната политика, най-вече подритва страната. И на целия този качамак споделят остров на стабилността, сигурността и просперитета. Аз, в случай че бях на мястото на страната, щях да се гръмна самичък!

- Не знам – вика докторът. –Хората, които въртят кормилото на страната, друго споделят по тв приемника. Кръвното и пулсът на страната са в естествените граници, в никакъв случай не сме били по-добре!

Викам му:

- Лично аз, колкото и да клеча пред тв приемника, виждам единствено едно – че властта върти кормилото на джип, може да пуфти като трен, да кара лодка по морето, а от време на време върви и пешком. Ама до момента не видях с очите си по какъв начин се ръководи страната, в никакъв случай не го демонстрираха това, бе!

- Майтапиш се! – вика ми докторът – Не виждаш ли, че властта не пуска кормилото на страната, върти го наляво, върти го надясно и все натиска газта.

- Не знам – споделям – какво върти властта, но ти е ясно, че страната се клати, люлее се, свят ѝ се върти, а всички ние вървим като ударени с тухла по главата. Нещо да кажеш?

Докторът подвига показалеца.

- Разбрахме се, че тухла по главата е много илюзорно в този случай!

Признавам:

- Разбрахме се. Както е много илюзорно, че като въртиш кормилото, управляваш страната, по този начин ли!

- Да – съгласява се докторът. – Медицински факт е това.

После и двамата палим по цигара.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР